De webshop voor Stichting Hondencentrum Otiz

Pijnklachten

Dieren laten pijn niet altijd goed zien. Het kan er beetje bij beetje insluipen. Ik raad altijd aan om regelmatig zachtjes de rug te masseren. Dan zie je hoe de rug reageert en wat normaal is. Zo voel je als het stijver is als anders, als de hond misschien wel in een krimpt of van je weg wil. Dit zijn echt wel tekenen van pijn. Dat je dier ouder word betekend niet dat we deze klachten moeten negeren! Er is vaak genoeg aan te doen om het leven aangenamer te maken. Ga dan bijvoorbeeld naar een osteopaat om een goed beeld van de klachten te krijgen, daarna kun je ondersteunende oliën inzetten. 

 

Bij pijnklachten is het belangrijk om de basis van de gezondheid nog eens na te gaan:

- goede voeding, let op overgewicht

- beweging is heel belangrijk, ook bij artrose. Niet bij acute klachten, wel bij chronische klachten.

- stress verminderen

- reduceren toxische belasting, gebruik meer natuurlijke producten

- genoeg rust geven (gebruik oliën voor rust)

- preventieve gezondheidszorg zoals osteopaat, acupunctuur, misschien een bloedonderzoek en supplementen.

 

Bewegingsapparaat

Men kan frequentie therapie of bioresonantie gebruiken, back on track dekens of andere magnetiserende producten.

 

Verschillende supplementen kunnen het bewegingsapparaat ondersteunen.

- Omega's zijn ook hier erg belangrijk. Honden kunnen we algenolie geven om op een makkelijke manier aan omega's te komen. Voeding bevat vaak niet genoeg hiervan.

- een glucosamine supplement. Vind een goede die ook chondroitine en MSM bevat.

- Jing Tang bevat chinese kruiden, 'hindquarter weakness' of 'Body Sore' zijn fijn voor het bewegingsapparaat. Enkel te bestellen via een therapeut of arts.

- DeepBlue capsules, geschikt voor honden >20kg (1 caps per 12/24 uur), heel goed middel bij Artritis. Voor kleinere honden kunnen evt een halve capsule per dag nemen.

- Essentiële olie!

Laat het dier de opties van oliën snuffelen (met dop op het flesje!) om te zien welke olie de voorkeur heeft.

 

Essentiële olie

Bij klachten aan het bewegingsapparaat grijp ik eigenlijk altijd het eerste naar Copaiba. Dit is een veel geaccepteerde olie, niet te sterke smaak en tevens een lekkere aardende geur. Bij het ene dier past Copaiba beter en bij de ander past Frankincense meer. Copaiba is tevens ontstekingsremmend dus bij warme klachten (artrose) zou ik deze kiezen. Bij meer acute klachten aan de botten (breuken, kanker) neig ik eerder naar Frankincense. Frankincense beschermt het kraakbeen en remt de afbraak hiervan.

Ze mogen ook samen gebruikt worden! 

Deze twee geeft men inwendig. Kurkuma is ook een olie voor inwendig gebruik, maar past niet bij iedereen. Ik kies deze eerder bij grotere dieren uit. Bij sommige (oudere of kleinere) dieren kan Kurkuma teveel zijn, en dan is er weer een andere olie nodig om balans te brengen.

Laat je dier snuffelen of laat mij pendelen welke olie het beste past. Je kan het altijd proberen, en stoppen of advies vragen wanneer je bijwerkingen (zoals veel plassen) ziet. Voor Kurkuma heeft het weinig zin om het kruid te gebruiken omdat men er dingen bij moet doen wil het opneembaar zijn. Neem dus liever de Tumeric essentiële olie, die wel opneembaar is. Of de DeepBlue Capsules die bevatten ook deze olie.

 

Daarnaast kun je plaatselijk smeren!

Voor spieren, gewrichten, pezen en bindweefsels kan men met Rescuer of met Aromatouch (verdunnen 1-3%) insmeren. DeepBlue kan ook verdund (1-2%) ingezet worden, naar mijn idee vinden de meeste kleine huisdieren deze niet zo geweldig. Aromatouch bevat Marjoram, dat ontkrampend werkt. Dit kan voor gestreste en onrustige dieren uitkomst bieden. Marjoram is vooral fijn bij gespannen dieren die letterlijk strak in hun velletje zitten. Ook bevorderd deze circulatie. Verdun deze altijd voor het inmasseren.

 

Rescuer is mild, bevat copaiba, lavendel en een speciale boomsoort. Deze olie zit in de kinderlijn en kan dus ook voor kleine en gevoelige dieren ingezet worden.

 

Lemongrass en Siberian Fir kunnen ook verdund (1-3%) ingemasseerd worden. Ze hebben beide pijnstillende en ontstekingswerende bestanddelen. Ook zijn ze kalmerend.

 

Atritis

Bij honden zie je dat ze vaak minder speels zijn, misschien moeilijk bewegen, stijfheid, minder spieren hebben, langzaam lopen, minder ver lopen en soms is er pijn bij aanraking van het gewricht. Het kan heel subtiel zijn bv meer op de grond gaan slapen ipv op de bank springen. Door klachten aan gewrichten kunnen zich ook klachten vormen in de rug, het dier gaat toch anders lopen waardoor de druk in het lichaam verschuift. Ook kunnen er gedragsveranderingen zijn door pijn, bijvoorbeeld slecht slapen, meer miepen.

Ik heb bij dit soort klachten hele goede ervaringen met Copaiba olie, echt een wereld van verschil. Ook is Traumeel een optie, dit zijn tabletten (of druppels maar die raad ik af).

 

Wat als het niet helpt?

Meestal zie ik gelijk verschil bij deze oliën, maar sommige klachten (zoals dislocaties) zijn zo heftig dat er meer nodig is. Men kan dan de DeepBlue capsules nemen. Let even op het gewicht van je dier. Onder de 10 kg kun je de capsule openen en maar de helft geven (over het voer). Doe dit één a twee keer per dag, als nodig kan het zelfs drie keer. Boven de 10 kg kan men een hele capsule geven.

Tevens is het belangrijk om hierbij te smeren met bv Aromatouch of Siberian Fir, de ruggenwervel en plaatselijk.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb