De webshop voor Stichting Hondencentrum Otiz

Huid en vacht

Er zijn verschillende oliën die huid en vacht ondersteunen, echt bijna alles. Bijvoorbeeld de bloemoliën als Kamille, Lavendel en Helichrysum, maar ook de boomoliën als Den, Cedar en Copaiba.

Natuurlijk is het belangrijk om onderliggende oorzaken te onderzoeken zoals bij jeuk door een allergie.

Citrusoliën geven lichtgevoeligheid aan de huid (behalve green mandarine). Vermijd deze dus topisch wanneer uw dier veel buiten is. Is er hierdoor toch een irritatie ontstaan, kun je lavendel gebruiken. Zet lavendel ook in bij brandwondjes door de zon (mag puur op de huid gesmeerd).

Myrrh en Frankincense zijn milde oliën die de huid helpen herstellen.

Teatree is sterk antibacterieel en kan in nood sterk verdund worden ingezet om te reinigen en ontsmetten (bv eczeem). Gebruik Teatree enkel sterk verdund, níet te vaak en níet bij kleinere dieren.

Vervangers van Teatree zijn bv: Arborvitae, Nootka, Green Mandarine. Maar met Geranium en Lavendel kom je ook al een heel end.

Bij bloeden mag men Helichrysum inzetten. Dit is een super hersteller!

 

Zilverwater

Zilverwater is handig om in te zetten bij wonden waarbij je bang bent voor infectie, het is een goed middel om mee schoon te maken. Ook inzetbaar bij schimmels en bacteriën (die bv jeuk veroorzaken).

 

Schrale of gebarsten huid

Onderzoek voeding, geef omega's zoals algenolie.

Yarrow Pom mag verdund en de Salubelle roller mag evt puur (of verdund) worden ingezet bij honden. Men kan ook een eigen mengsel maken met bv Myrrh, Geranium, Roomse Kamille, Sandelwood, Guaiacwood en Jasmijn of Roos.

Verdun jouw keuze van essentiële oliën in een draagolie, totaal ongeveer 5-6 druppels essentiële olie in 10 ml draagolie.

Of gebruik een van de rollers, die zijn al verdund. Stronger uit de kids collectie is ook geschikt!

 

Wonden

Ga natuurlijk naar de dierenarts met een flinke wond/wond die blijft bloeden! Deze kan het hechten waar mogelijk. Lichte wonden of schrammen kunnen we zelf verzorgen.

Beetwonden kunnen ook nog wel eens lelijk zijn, is de huid doorboort, kun je het beste een dierenarts laten kijken. De dierenarts kan het schoonmaken en verzorgen. Erna kun je jouw oliën inzetten.

Wanneer de wond nabij het oog zit moet je ALTIJD naar de dierenarts. Ook wanneer er iets van buitenaf in de huid is geprikt zoals spijkers (mogelijk roestig), hekwerk etc. Laat het eerst goed reinigen voor je zelf oliën op herstel inzet.

 

Als er hechtingen geplaatst zijn is het belangrijk om geen oliën óp de hechting te gebruiken, deze kunnen reageren met eventuele lijm en oliën zorgen dat de zelfoplossende hechtingen sneller oplossen. Dus gebruik enkel oliën rondom de wond als er sprake is van hechtingen, of wacht tot de hechtingen weg zijn.

 

Wonden worden meestal verbonden zodat het lekker vochtig blijft, dat bevorderd heling. Ook handig is dat ze er dan niet aan kunnen likken, want dat maakt het vaak nog veel erger. Wonden hebben natuurlijke fases van genezen.

In de eerste fase kan een wond rood, warm en ontstoken aanvoelen. Het is belangrijk om verdere ontsteking te voorkomen. In de tweede week/fase worden grote wonden vaak donker van kleur, nieuw weefsel probeert zich te vormen. Na twee tot 4 weken is een wond langzaam aan het sluiten (afhankelijk van grootte natuurlijk).

 

Oliën voor herstel van wonden zijn Frankincense, Copaiba, Geranium, Spikenard, Myrrh, YarrowPom, Lavendel, Helichrysum of Roomse Kamille.

 

Copaïba is eigenlijk altijd goed. Het is kalmerend en fijn bij pijnlijke wondjes.

Myrrh heeft sterk ontstekingswerende en verzachtende eigenschappen en is daarom fijn bij open wonden. Ook super voor wonden die maar niet willen genezen, pak Myrrh!

Helichrysum is fijn blij bloedproppen, en voor weefselherstel.

Spikenard is een veel vergeten maar super olie, voor de huid, voor de lymfe maar ook voor oedeem en circulatie. Ook is deze rustgevend dus veel dieren vinden deze olie fijn!

Als iets niet stopt met bloeden kun je in nood geranium olie inzetten. Het helpt tevens met blauwe plekken en remt ontsteking.

Roomse kamille helpt bij pijnlijke wonden en is rustgevend, kalmeert het dier. Kamille is heel mild en kun je eigenlijk niet mis mee gaan.

 

Brandwondjes

Met grote brandwonden ga je natuurlijk naar de dierenarts. Na onderzoek en verzorging kun je wel zelf ondersteunen met bv Helichrysum of Roomse Kamille. Mag ook inwendig bij het inhaleren van rook bv. (verdamp Air-x)

Bij kleine brandwondjes kun je direct lavendelolie aanbrengen als eerste hulp!

 

Littekens

Littekens blijven altijd iets zwakker dan gewoon weefsel. Het word met de jaren wat sterker maar zal altijd 15-20% zwakker blijven dan op andere plekken.

Rozenolie helpt littekens voorkomen, net als Frankincense. Dit zijn herstellende oliën om aan te brengen bij herstellende wonden. De Roos roller kan direct worden aangebracht en Frankincense mag evt ook puur worden aangebracht. Helichrysum, Myrrh en Geranium kunnen in een later stadium ook nog helpen om littekens te verminderen.

Yarrow Pom is super voor littekens, mocht je deze in huis hebben! Veilig voor dieren vanwege een speciale soort duizendblad die deze olie de blauwe kleur geeft.

Roos is ook een hele goede olie voor littekens, ook helpt dit het trauma verzachten. Er is eigenlijk geen vervanger voor deze.

 

Hotspots

Bij hotspots is altijd meer aan de hand dan uitwendig te zien is. Vaak is het lichaam gevoelig voor ontstekingen door niet passende voeding. We kunnen hier dan samen naar kijken. Wat heel goed helpt is het kruidenmengsel 'hotspot' van het merk Puur. Dit is betaalbaar en mild voor ieder dier. Op de wond zelf kan men Frankincense of Helichrysum aanbrengen. Heb je die niet dan kan Lavendel of Roomse kamille ook. Dit zijn milde oliën en mogen af en toe puur opgedaan op een wond.

Soms krijgt een dier hotspots door een tijdelijk probleem (bijvoorbeeld angst). Je kan het likken tegengaan en de plek reinigen door simpelweg een beetje baking soda op te lossen in water (ongeveer 1 theelepel soda op een glas water) en de plek hiermee te wassen. Gebruik bv een babydoekje zonder chemische toevoegingen (zoals Cheeky Panda). Doe dit een aantal keer per dag. Gebruik voor het wandelen een natuurlijk zalfje (of de hotspot spray) zodat hij er dan niet aan kan likken. Bij flinke klachten mag je eenmalig de Correct-X zalf erop doen.

Ga niet scheren of uitgebreid wassen als de hond er zelf vanaf blijft, dan irriteer je de plek alleen maar. Laat het eerst even helen.

Hotspot spray: Meng enkele druppels Frankincense, Lavendel (of Spikenard), Copaiba en Myrrh in een klein sprayflesje en vul aan met zilverwater.

 

Huiduitslag

Rode plekjes of bultjes. Roomse kamille en Juniper Berry kunnen hierbij helpen, ieder een of twee drupjes in 5ml draagolie.

Dit recept is geschikt voor gevoelige rassen, kleine hondjes en gevoelige plekjes.

 

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door mijten. Ze graven zich in de huid en dat geeft jeuk en uitslag. Hiervoor kan men een mengsel maken van Teatree, Peppermint en Lavendel (ieder een drup in 10ml draagolie), en dat moet echt regelmatig worden opgesmeerd (zeker 2x daags). Gebruik teatree nooit te veel of te langdurig, verdun nog verder bij kleine hondjes (misschien beter te vervangen door Arborvitae).

 

Dermatitis/eczeem

Dermatitis is een ontsteking van de bovenste laag van de huid. Dit geeft rode huid, jeuk en soms pijn of blaren. Dit kan door een allergie komen en dan is het belangrijk te onderzoeken wat de allergie is, de voeding en omgeving hierop aan te passen.

Voor de huid kan men een mengsel maken van 5-6 druppels essentiële olie in 10ml draagolie van: Helichrysum, Jeneverbes, Teatree, Geranium, Lavendel en Arborvitae. Als je een van de oliën niet hebt, sla je die over.

Gebruik Teatree nooit te veel of te langdurig, zeker bij kleinere honden. Dit is echter wel een super olie voor dit probleem. Evt Copaiba/Arborvitae nemen ipv Teatree, of hiermee afwisselen.

 

Ringworm

Een schimmelinfectie van de huid. Vaak vormen zich ringvormige plekken op de huid. Breng gedurende 10 dagen, drie keer daags, enkele druppels van een mengsel van 1 dr Arborvitae (of Nootka), 5 dr Lavendel in 10 ml draagolie aan. Na 10 dagen mag je evt overgaan op alleen lavendel in draagolie, mocht het nog niet over zijn.

 

Berenklauw verbranding

Berenklauw is zeer giftig voor honden. Het kan nare brandplekken op de huid geven. Bij brandplekken gebruiken we doorgaans lavendelolie (onverdund) maar men mag bij dit soort acute klachten ook evt een klein beetje Correct-x eenmalig opsmeren. Correct-x is niet aan te raden voor gevoelige of kleine dieren of voor lang gebruik.

Je kan hierna de huidzalf zoals hiernaast beschreven gebruiken voor herstel van de huid.

 

Abcessen

Abcessen zijn een infectie en het is hierbij dus belangrijk om het lichaam inwendig te ondersteunen. Dat kan bij grote honden met 2x per dag de onguard softgels, zeker 14 dagen lang intern geven. Voor kleine hondjes kan men een druppeltje OnGuard in het voer doen, voor minihondjes en katten is de Stronger roller veiliger. Daarbij wordt dus topisch gewerkt, het word via de haarfolikels opgenomen.

Naast intern kan men ook topisch op het abces een mengsel smeren van Myrrh, Frankincense, lavendel. Meng deze in een draagolie en smeer het 2-3x daags op de plek.

 

Blauwe plekken en spierpijn

Voor pijnlijke plekken kan Myrrh al heel fijn zijn. Maar ook Aromatouch en Marjoram, vooral rondom spieren. Het ondersteund de circulatie en helpt ontspannen, zeker na een traumatische gebeurtenis zoals een aanval van een andere hond, dat ook nog eens pijn doet, zijn deze oliën prettig.

Verdun deze beide in een draagolie voor je het topisch gaat inmasseren (3 tot 10% afhankelijk van de grootte hond). Rescuer van de kinderlijn is ook fijn! Die is al verdund.

 

Neroli is erg kalmerend maar ook pijn verzachtend. Het is fijn voor de huid en helpt herstellen na shock.

Patchouli kan gebruikt worden rondom wonden, verdund in draagolie. Deze ondersteund ook de circulatie in dat gebied.

Rosemary helpt herstellen en is ook fijn voor de vacht. Het helpt haren teruggroeien en is dus fijn in shampoo of in littekenzalf.