De webshop voor Stichting Hondencentrum Otiz

Spijsvertering

We hebben allemaal wel eens last van onze buik, zo ook onze dieren. Zengest is hier dan ook wel de meest gebruikte olie denk ik. We nemen deze zelf dagelijks maar gebruiken het ook vaak voor de hondjes! Als we een buikje horen rommelen of ze wat wagenziek zijn, komt de Zengest erbij. We kunnen een drupje via de vinger in de mond doen, maar vaak vinden ze het niet zo lekker (soms moet het he). De zengest olie mag ook over de rug gedruppeld bij klachten of je kan de roller over de buik gebruiken. De roller is al gemengd met draagolie en mag iedere dag gebruikt worden.

Is je dier erg gevoelig voor Zengest, hebben ze er echt een hekel aan. Dan is Cardamom misschien een goede. Fennel is ook nog te proberen, deze is nog wat breder inzetbaar voor de maag, lymfe en urinewegen (zit ook in Zengest).

 

Green Mandarine is ook een goede voor de spijsvertering, zeker als het vanuit emoties komt, of als er veel vocht vastgehouden wordt. Voor paarden mag deze puur gebruikt worden, in het voer of topisch op de rug. Verdunnen mag altijd.

Cardamom is een fijne olie voor de spijsvertering en voor de luchtwegen. Mild voor gevoelige dieren.

Zengest olie of roller is je go-to voor spijsverterings-problemen

Vooral voor de maag. Fennel is heel beschermend en bevorderd de gezondheid

Rollers

Bij kortharige dieren kunnen we ook een roller over de buik gebruiken. We denken misschien dat middelen altijd inwendig opgenomen moeten worden maar dat is helemaal niet zo! Essentiële olie komt door de lichaamscellen behoorlijk snel binnen. Nou is het wel zo dat onze dieren een harige vacht hebben wat dit iets bemoeilijkt. Maar essentiële olie kan ook via de haarfollikels binnenkomen!

Bij langharige dieren is het oprollen op de buik soms wat lastiger. Dan kunnen we ook op de voetzooltjes rollen, dit zijn grove poriën waar olie kan intrekken. Als ze het oplikken is geen ramp, soms zelfs goed voor ze.

 

Geschikte rollers zijn bijvoorbeeld:

- Oregano, heel krachtig tegen bacteriën, schimmels (candida) etc.

- Zengest, zoals eerder beschreven

- Peppermint

- Deepblue Touch (ontspant de spieren)

- Tamer (uit de kids lijn)

- Supermint

 

Anaalklieren

Problemen met anaalklieren hebben met vertering te maken. Het leegknijpen ervan is dus ook niet aan te bevelen, dan kun je dit iedere periode blijven herhalen. Het lost het probleem niet op. Wel is belangrijk om de voeding te onderzoeken en om supplementen als enzymen en probiotica te geven (preventie).

Als er al een probleem is, zullen de anaalklieren leeg moeten. Je kan dit doen door meer vezels te voeren, actieve kool als norrit te geven, of een rauw runderbot van de slager te voeren (duurt wat langer, doe dit regelmatig als preventie).

Oliën die de irritatie ondersteunen zijn Roomse Kamille, Lavendel, Copaiba en Frankincense. Je kunt enkele van deze toevoegen aan een sprayflesje zilverwater en dit twee keer daags opsprayen, of direct n drupje van een van de oliën aanbrengen voor het wandelen (zodat ze niet likken). Let op met likken want dit kan meer irritatie en hotspots geven.

Bij een ontsteking kan Myrrh olie fijn zijn.