De webshop voor Stichting Hondencentrum Otiz

Emoties & gedrag

Er zijn zo veel oliën die bij dit thema passen. Of het nu gaat om angsten of juist focus, essentiële oliën zijn dé tools om op emoties en gedrag in te zetten.

Omdat ze zo snel het zenuwstelsel in komen, kun je ze ter plekke gebruiken. Maar ook is het fijn om ze dagelijks te gebruiken en de verschillen bij jouw dier te ontdekken.

Laat het dier zelf kiezen welke olie ze prettig vinden. Dit doe je door het flesje met dop erop te presenteren en hun reactie af te wachten. Willen ze ernaar toe, of juist vandaan. Blijven ze snuffelen, dan is het een geschikte olie om te gaan gebruiken. Een onverschillige reactie tel ik als positief. Katten laten het al snel merken als ze een olie echt niks vinden.

 

Agressie

Het is natuurlijk belangrijk om de oorzaak op te zoeken. Katten zijn niet uit het niks agressief. Soms is het aangeleerd gedrag, door te spelen met de handen ipv met speeltjes. Schattig als ze klein zijn maar minder leuk als ze als volwassen kat achter je aan rennen en je krabben.

Soms is het verveling, gebrek aan structuur. Het actief spelen of zelfs wandelen met je kat kan dan een groot verschil maken.

Katten die onderling vechten vragen om een andere indeling van het 'koningkrijk'. Deel dan het huis anders in. Maak bijvoorbeeld een catwalk waardoor ze wegkunnen, en overzicht hebben. Zorg hierbij dat de weg nooit doodloopt want dan kan er een in een hoek gedreven worden!

Angsten

Angst is niet hetzelfde als verveling of ondeugend zijn. Het is echt een stressreactie. Bij angst kunnen dieren nerveus worden, weg willen lopen van de situatie, agressie tonen, compleet bevriezen, of tics laten zien zoals repetitief gedrag (dat laatste kan ook bij verveling voorkomen).

Angst kan zich opbouwen tot een soort paniekaanval. Op het moment dat ze echt in paniek raken kunnen ze gaan gillen, slopen, bijten, compulsief gedrag vertonen, naast de bak plassen/poepen of proberen te ontsnappen. Een paniekaanval is niet logisch, op dat moment weet het dier gewoon niet meer wat te doen.

Het is daarom belangrijk om NIET TE STRAFFEN! Dat helpt immers ook niet als jij ergens bang voor bent.

 

Angst kan natuurlijk ook bij ouderdom voorkomen, bij dementie bijvoorbeeld. Dat begint meestal met verwarring, maar kan echt beangstigend zijn.

Angst kan door een bepaalde situatie of voorwerp komen. Dan kunnen we langzaam desensibiliseren. Je maakt de stapjes steeds kleiner, met hulpmiddelen om rustig te blijven. Wanneer de angst groter word moet je weer opnieuw beginnen. Ze mogen alert zijn zonder echt bang te worden.

Het kan maanden duren om angst aan te pakken!

 

Leer je dier dat ze veilig zijn. De oplossing is bij ieder dier en iedere situatie anders. Ga altijd eerst na of er medische problemen zijn.

 

- positieve benadering. Maak de angstige situatie leuk door er iets geweldigs aan te koppelen, dat kan zijn voeding of een favoriet speeltje

- afleiding. Puzzels zijn goede afleiding, ook voor katten! Ze moeten het wel écht leuk/lekker vinden. Probeer bv eens gedroogde visjes of liquid snacks. Haarbalpasta werkt bij de mijne ook prima.

- Bij ernstige vormen van angst kan het nodig zijn om een goede gedragsdeskundige in te schakelen.

- Bij verlatingsangst heb je misschien een oppas nodig.

- Hou je dier bezig! Wandelingen, training of spelen kan angsten helpen verminderen en zelfvertrouwen vergroten.

- Essentiële olie kan via het limbisch systeem de emoties en het gedrag beïnvloeden. Laat ze zelf kiezen welke geur ze fijn vinden.

 

Calmer is een fijne blend voor katten. Dit omdat de mix al verdund is en dus veilig kan worden opgebracht. Het bevorderd ontspanning en rust wanneer er veel spanning is. Doe wat via je vingertoppen aan de oortjes wrijven voor een rustige nacht, ook heel handig bij oudere dieren die wat in de war raken. Je mag het ook tussen de voetkussentjes wrijven of het van je handen laten snuffelen. Bij grote angsten mag je het over de rug rollen (kan ook bij hond).

 

Spikenard is dé olie voor kitties. Het is familie van de Valeriaan dus de meeste katten zijn hier dol op. Spikenard mag verdund worden opgebracht of op de slaapplek/speeltje gedruppeld. De meeste mensen vinden het echter niet zo prettig ruiken dus het word niet veel in de verdamper gedaan (mag wel). Spikenard is ook fijn voor de huid/vacht dus opsmeren heeft dubbel voordeel.

 

Neroli is een kalmerende olie die veel bij angsten en veranderingen wordt ingezet. Ook bij dieren die rouwen of richting overgaan zijn.

 

Dan zou Roomse kamille ook nog een goede optie zijn. Deze is mild voor alle dieren en helpt vooral bij trauma's of verlatingsangst. Deze olie mag men verdampen, verdund opsmeren of zelfs inwendig gebruiken. Het is dus veilig als ze eraan likken.

 

Sommige katten houden van Ylang Ylang. Deze olie kan de bloeddruk verlagen en dus letterlijk het lichaam tot rust dwingen. Deze zit ook in de Whisper blend, mocht je die in huis hebben is dat te proberen.