Hormonen
Hormonen sturen alles in ons lichaam aan. Dit gaat niet alleen om voortplanting. Hormonen sturen namelijk ook het honger/verzadigingsgevoel, de stofwisseling, de insulineproductie, stresslevels, etc.
Rondom voortplanting kunnen katten gedrag vertonen dat wij niet zo prettig ervaren, maarja dit is natuurlijk gedrag. Naast kalmerende oliën kunnen we daar niet zoveel aan doen. Misschien Spikenard of Vetiver verdampen om wat rust te geven.
Venkel en Clary Sage zijn goede oliën rondom ongebalanceerde voortplantingshormonen. Venkel is breed inzetbaar en steunt tegelijkertijd de spijsvertering en de melkafgifte mochten er kittens zijn. Deze oliën zijn om te verdampen bij katten en let op de reactie of ze de olie wel prettig vinden.
Geranium is ook geschikt en werkt gelijk als afweer voor insecten. Geranium mag verdund (1 drup in 25 druppels draagolie) over de ruggenwervel gemasseerd worden. Voeg eventueel andere bloemen toe. Ook Jasmijn is een goede voor het hormonale systeem, net zoals Magnolia.
Verdun de oliën altijd want de geur is intens en katten hebben een sterk reukzintuig!
Bijnieren
Wat oliën betreft, zijn Copaiba, Frankincense, Black Spruce, Balance of Zendocrine allemaal uitstekende opties. Spikenard of Romeinse kamille kan ook helpen.
Kies 1-2 van deze en verdun 2-3 druppels van elk in 10 ml draagolie, breng dan 1-2 druppels dagelijks aan op de bijnieren. Verdamp ook een van deze oliën.
Diabetes
Er is gelukkig veel onderzoek gedaan met betrekking tot diabetes en essentiële oliën! Volgens onderzoeken zijn de volgende het meest effectief: kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, melissa, helichrysum, grapefruit, cassia, D- limoneen (citrusoliën), mirre en koriander.
Gebruik een combinatie van koriander, mirre (evt melisse) topisch aan. Verdun tot 1% en breng tweemaal daags 1 druppel aan op de huid tussen de pootkussentjes.
Als je insuline toedient, WEES ZEER voorzichtig met het toevoegen van oliën, omdat deze de behoefte aan insuline kunnen verminderen. Dus als je insuline toedient, kan dit zelfs leiden tot hypoglykemie, wat behoorlijk gevaarlijk is.
Zorg er dan voor dat u samenwerkt met uw dierenarts en de bloedglucose nauwlettend in de gaten houdt om te zien of insuline nodig is, en in welke dosis.
Maak jouw eigen website met JouwWeb