De webshop voor Stichting Hondencentrum Otiz

ASS diagnose

Gepubliceerd op 5 augustus 2022 om 09:45

Er word vaak gevraagd of die diagnose nu belangrijk is. 'Je bent toch nog steeds Kim?..' of 'Ach we zijn allemaal een beetje autistisch.' En 'waarom wil je jezelf labelen?'

Daarmee word eigenlijk tekort gedaan aan mijn welzijn. Ja de diagnose is belangrijk voor mij, dit betekend dat ik mezelf niet langer schuldig hoef te voelen dat ik niet zo ben als de rest en dus ook niet zo mee kan met de rest.

Ik heb me altijd afgevraagd wat mis met me is dat ik moeite heb met ogenschijnlijk simpele dingen zoals eten, boodschappen doen, reizen, werk etc. Er is me altijd verteld dat ik me niet moet aanstellen.

Daarnaast kun je er pas iets mee doen als je weet wat het is. Ik heb mijn diagnose pas op mijn 32e gekregen. Hiervoor heb ik 15 jaar nutteloze therapieën gevolgd, oa bij psychologen die vertelde dat ik niet goed met ze meewerkte. Ik had daarbij geen idee waar ze het over hadden. Steeds liep ik weer tegen de muur van mensen die mij niet begrijpen.

Dat daar een reden voor is, is een hele geruststelling.

Ik hoop dan ook dat als jij met dit soort problemen struggled, of iemand kent die mogelijk binnen het spectrum zou vallen, dat je probeert een diagnose te krijgen. Je hoeft dat dan niet perse aan iedereen te vertellen. Als je zelf al weet dat er een reden is waarom jij niet zo in deze wereld past, valt er een last van je schouders.

Daarbij wil ik zeggen: een diagnose is een proces. Er zijn wachtlijsten, en je moet veel onderzoeken ondergaan. Er word met je ouders en evt partner gesproken (met of zonder jou, wat je wil) om te zien waar je anders reageert dan anderen. Vaak is dat namelijk onbewust, je doet het altijd al zo.

Daarna kun je meer gaan leren over de manier waarop je hersenen werken. Dan kun je er ook beter mee leren omgaan. In essentie is dat beter voor jezelf gaan zorgen.

 

Hopelijk kan mijn verhaal steun zijn voor anderen. Daarom deel ik het.

 

Vraag jij je af of je autisme hebt?

Er is nu een autisme test, NIET als diagnose, maar om zelf te checken hoe dat bij jou zit. Misschien wil je erna wel overgaan op officiële diagnose, maar misschien ook niet omdat je geen label wil of dergelijk. Alles is ok.

Doe de test

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.